Begravning

Att förlora någon nära kan vara mycket svårt. Han eller hon som nyss var mitt ibland oss finns inte längre här. Vi får inte längre höra personens röst eller möta dennes blick.  Döden är slutgiltig och definitiv och därför kan den kännas både främmande och skrämmande. Men kärleken upphör aldrig och därför samlas vi till jordfästning. Av kärlek offrade Gud det dyrbaraste han hade, sin son Jesus Kristus för att vi genom tron ska få evigt liv. Och även om döden har brutit alla jordiska band kan vi inte upphöra att visa dem som har lämnat oss vår kärlek och tacksamhet.

Praktiska saker att tänka på

Kontakta församlingen

När någon dött tar de anhöriga kontakt med pastorskansliet i Pargas eller någon av kapellförsamlingarnas kansli eller kaplan genom besök eller per telefon. Man bokar jordfästningsdag och platsen för jordfästningen och eventuell minnesstund. På pastorskansliet bokas präst och kantor till jordfästningen och minnesstunden. Gravplatsen diskuteras med församlingens gravkontor.
Även begravningsbyrån de anhöriga har anlitat kan kontakta pastorskansliet och boka tid för jordfästningen.

Pargas pastorskansli, må-fre kl.9-12.30, torsdagar även kl.18-19
tel. 040 312 4410
vastabolands.forsamling(at)evl.fi
Gravkontoret i Pargas, må-fre kl.9-12.30
tel. 040 312 4482

Samtal med prästen

Prästen tar kontakt med de anhöriga och kommer överens om tid och plats för ett samtal då man diskuterar och planerar jordfästningen.

Jordfästningen

Ni kan läsa mera hur en jordfästning går till HÄR.

Minnesstund

Minnesstund kan hållas i församlingshemmen eller annan valfri plats. De anhöriga kan själva välja vem som handhar serveringen vid minnesstunden.

Tacksägelse

I gudstjänsten söndagen efter jordfästningen ber församlingen för den avlidne.

Begravning