Begravning

Att förlora någon nära kan vara mycket svårt. Han eller hon som nyss var mitt ibland oss finns inte längre här. Vi får inte längre höra personens röst eller möta dennes blick.  Döden är slutgiltig och definitiv och därför kan den kännas både främmande och skrämmande. Men kärleken upphör aldrig och därför samlas vi till jordfästning. Av kärlek offrade Gud det dyrbaraste han hade, sin son Jesus Kristus för att vi genom tron ska få evigt liv. Och även om döden har brutit alla jordiska band kan vi inte upphöra att visa dem som har lämnat oss vår kärlek och tacksamhet.

Praktiska saker att tänka på

Kontakta församlingen

När någon dött tar de anhöriga kontakt med pastorskansliet i Pargas eller någon av kapellförsamlingarnas kansli eller kaplan genom besök eller per telefon. Man bokar jordfästningsdag och platsen för jordfästningen och eventuell minnesstund. På pastorskansliet bokas präst och kantor till jordfästningen och minnesstunden. Gravplatsen samt en eventuell tid för själaringning diskuteras med församlingens gravkontor.
Även begravningsbyrån som de anhöriga har anlitat kan kontakta pastorskansliet och boka tid för jordfästningen. 

Pargas pastorskansli, må-fre kl.9-12.30
tel. 040 312 4410
vastabolands.forsamling(at)evl.fi
Gravkontoret i Pargas, må-to kl.9-12.30
tel. 040 312 4482

Samtal med prästen

Innan jordfästningen har man ett samtal med prästen då man diskuterar och planerar jordfästningen.

Jordfästningen

Ni kan läsa mera hur en jordfästning går till HÄRÖppna länk i ny flik.

Minnesstund

Minnesstund kan hållas i församlingshemmen eller annan valfri plats. De anhöriga kan själva välja vem som handhar serveringen vid minnesstunden.

Tacksägelse

I gudstjänsten söndagen efter jordfästningen ber församlingen för den avlidne.

Ljuständning

På Alla helgonsdag firas högmässa/gudstjänst med parentation (tacksägelse) i våra kyrkor. Då tänds ljus för alla som avlidit sedan senaste Alla helgonsdag.

Begravning

Församlingens anställda hjälper att planera och genomföra begravningen. Med prästen går det att samtala, inte bara om begravningen utan också om personen som dött och alla tankar och känslor som dödsfallet väcker. Det går också att anlita en begravningsbyrå att ta hand om en stor del av de praktiska arrangemangen, ifall det känns tungt att göra det själv.

Läs om de anhörigas uppgifter

Under samtalet går de anhöriga och prästen igenom jordfästningen och planerar programmet så att det känns rätt och följer den avlidnas önskemål.

Läs om samtal med prästen

Alla reagerar på sorgen på sitt eget sätt. Begravningen är ett sätt att sörja, att minnas, att ta avsked, att hedra en människa som stått en nära.

Läs hur begravningen går till

Till minnesstunden samlas anhöriga och vänner för att tillsammans komma ihåg personen som dött. Minnesstunden är en privat tillställning som de anhöriga är värdar för. Ofta följer den lokala seder och förstås de önskemål som den avlidna berättat om. Man kan också avstå från att ordna en minnesstund.

Läs om minnesstunden

De begravningsplatser som de evangelisk-lutherska församlingarna upprätthåller är allmänna. Alla som bor på en ort har rätt att bli begravda där, oberoende om de hört till kyrkan eller inte.

Läs om gravplats

Kanske du ännu funderar över något? Kolla då här.

Läs vanliga frågor om begravning